Find råd og vejledning til korrekt behandling af dine møbler fra Haslev Møbelsnedkeri

Kvalitet & dansk håndværk

Haslev Møbelsnedkeri

Dansk producerede kvalitetsmøbler, baseret på stolte traditioner, design og solide håndværksfærdigheder gennem mere end 70 år. Vi anvender kun den bedste del af træet i vores produktion og til trods for anvendelse af moderne teknik, sørger vores erfarne møbelsnedkere for at bevare det traditionelle håndværk under forarbejdning af træet. Træets smukke struktur og naturlige egenskaber bevares gennem hele processen til de færdige møbler fra Haslev Møbelsnedkeri.

Vi elsker træet for dets gode egenskaber, styrke og evne til at forvandle vores hjem. Behandler du dine træmøbler med omhu, vil de kun blive smukkere med tiden.

Gode råd

Enkle råd til vedligehold og behandling

  • Slib aldrig med ståluld
  • Undgå meget direkte sollys
  • Foretag al rengøring og behandling i træets længderetning
  • Undgå bordskåner af kork! Varme og fugt kan trænge ned i bordet
  • Placer ikke møbler i massivt træ for tæt på varmekilder som f.eks. brændeovn eller radiator
  • Massive tillægsplader skal have luft på begge sider for at undgå, at pladerne slår sig. Derfor bør man kun opbevare én massiv plade i magasin – hvorimod to finerede plader kan opbevares sammen
  • Vær meget forsigtig med at stille varme ting fx tekrus ovenpå et lakeret bord, da det kan give hvide skjolder på bordet
  • Massive bordplader bør aldrig overdækkes permanent med voksdug eller lignende lufttæt materiale i længere perioder
  • Spørg altid din lokale møbelhandler i tvivlstilfælde.
    Find nærmeste forhandler
Gode råd

Træsorter har hver deres særpræg og udseende

Træ er et levende materiale, og det vil til stadighed arbejde som følge af årstidernes og omgivelsernes temperatursvingninger og ændringer i luftfugtighed. Derfor kan man opleve, at det både kan udvide sig og trække sig sammen over tid.

Mindre knaster, farveforskelle, stærke og svage årringe i træet samt spejl i pladen er et tegn på ægthed, og betragtes ikke som mangler eller fejl.

Uanset træsorten, anbefaler vi, at både behandlet og ubehandlet træ altid sæbe- eller oliebehandles for at undgå udtørring af træet. Hvis træet udtørrer, kan det revne i stavene. Lakeret træ kræver ingen vedligeholdelse.

Når skaden er sket

Hvis uheldet har været ude, findes der forskellige muligheder for at udbedre skaderne.

Du bør altid starte med at fjerne evt. pletter med en hårdt opvredet klud med lunkent vand eller det mildeste rengøringsmiddel.

SÆBEBEHANDLEDE OVERFLADER: Vanskelige fedt-/oliepletter kan fjernes med rensebenzin og let slibning med fint sandpapir. Det samme gælder for pletter af stearin. Kuglepen eller tusch kan fjernes med en blød klud fugtet med sprit. Mørke pletter fra f.eks. aviser eller skosværte kan fjernes med viskelæder eller evt. fint sandpapir. Dybe mærker eller ridser kræver slibning med sandpapir. Brandmærker skal slibes væk. Det er vigtigt at slibe på et større område, så man undgår en fordybning i pladen.

OLIEBEHANDLEDE OVERFLADER: Meget vanskelige fedt-/oliepletter kan fjernes med mineralsk terpentin og oliebehandling skal herefter gentages. Kuglepen eller tusch kan fjernes med en blød klud fugtet med sprit. Mørke pletter af f.eks. aviser eller skosværte kan fjernes med viskelæder eller evt. fint sandpapir. Dybe mærker eller ridser kræver slibning med sandpapir. Brandmærker skal slibes væk. Det er vigtigt at slibe på et større område, så man undgår en fordybning i pladen.

LAKEREDE OVERFLADER: Opstår der pletter på lakerede overflader, skyldes det ofte, at lakken er slidt og dermed porøs. Dette kræver en nedslibning med efterfølgende omlakering. Vi anbefaler, at en fagmand udfører dette. Kontakt møbelhandleren.

KAKKELBORDE: Spild af rødvin/kaffe/te: Spildes der på kakler og fuger, forsøges væsken først fjernet med lunken sæbespånevand – 25 gr. til 1 liter vand og en hårdt opvredet klud. Har væsken ligget på bordet i længere tid, kan man forsøge sig med ufortyndet husholdningsklorin, der ikke må komme i berøring med trærammen. Kan pletten ikke fjernes fra fugen, må ny fugemasse påføres. Kontakt venligst Deres forhandler, som kan fremsende den korrekte fugemasse til reparation af bordet.

Revner i fugen: Træ er et levende materiale, som konstant arbejder afhængigt af luftfugtigheden. Selvom fugen er elastisk, kan der opstå revner i fugen mellem kakler og bordets ramme. For at reparere eventuelle revner fugtes fugen først med en hårdt opvredet svamp, derefter påføres fugemassen, som glattes ud med svampen. I tilfælde af revner o.l., kontakt venligst Deres forhandler, som kan fremsende den korrekte fugemasse til reparation af bordet.

Ridser i stålet: Benyt sandpapir korn 220 eller smergel lærred korn 320 og slib i samme retning som stålet er børstet. Fugerne skal afdækkes med malertape for at undgå, at de bliver sorte.

Sæbebehandling

Brug denne fremgangsmåde til dit sæbebehandlede møbel. Behandlingen vil udfylde træets porer, så der opnås en overflade, der er glat og rimelig smudsafvisende i forhold til ubehandlet træ.

Dit nye bord bør sæbebehandles 2-3 gange med en uges mellemrum for at holde bordpladen lys.

BLANDINGSFORHOLD: Ask/bøg: ca. 100 gr. sæbespåner til 1 liter vand ved de første behandlinger. Eg: ca. 25 gr. sæbespåner til 1 liter vand. OBS: Overdreven brug af sæbe gør egetræ mørkt! Det kan anbefales at bruge demineraliseret vand, idet jernholdigt vand i nogle tilfælde kan misfarve træet.

PÅFØRING: Svamp eller klud opvrides i sæbevandet. Sæben påføres i træets længderetning, således at sæben er jævnt fordelt og uden klatter eller tykke striber. Svampen eller kluden vrides derefter hårdt op og der tørres af efter et par minutter. Ujævn påføring kan medføre misfarvning af træet. Husk altid at behandle pladens underside for at undgå, at træet vrider sig.

SLIBNING: Ved de første behandlinger kan der opstå fiberrejsning i træet, hvorfor det anbefales at mellem-slibe. Når pladen er tør, slibes med sandpapir korn 180-240 eller pudsesvamp i træets længderetning. Slib aldrig med ståluld!

VEDLIGEHOLDELSE: Af og til kan bordet trænge til en opfriskning, brug da et blandingsforhold på 25 gr. sæbespåner til 1 liter vand og følg anvisningen fra før, til både ask, bøg og eg.

Oliebehandling

Brug denne fremgangsmåde til dit oliebehandlede møbel. Behandlingen vil udfylde træets porer, så der opnås en overflade, der er glat og rimelig smudsafvisende i forhold til ubehandlet træ. Det nye bord er oliebehandlet fra fabrikken. Det kan være nødvendigt med yderligere behandling for at sikre en tilstrækkelig modstandsdygtig overflade.

NATUROLIE
OLIETYPE: Vi kan anbefale Proterra olie. Bordet er fra fabrikken behandlet med denne olie, som er fremstillet på basis af solsikkekerneolie og indeholder tørstof (Malkode 00-1 = udenfor fareklasse). Proterra olie kan købes/bestilles hos Deres møbelhandler. Der findes andre olietyper i handelen til massivt træ. Bruges disse, følg da brugsanvisningen på emballagen. Vi anbefaler hærdende olie.

HVIDOLIE
OLIETYPE: Vi kan anbefale hvidpigmenteret olie fra møbelplejefirmaet, GUARDIAN til vedligeholdelse af vores hvidolierede træborde. Der findes andre olietyper i handelen til massivt træ. Bruges disse, følg da anvisningen på emballagen. Olien indeholder ikke terpentin eller andre opløsningsmidler og derfor er tørretiden længere end for andre olier. Bordpladen kan efterpoleres med en tør klud efter cirka 24 timer. Ved behov for mellemslibning benyt sandpapir korn 220-240. Slib aldrig med ståluld!

PÅFØRING: Olien påføres i et tyndt og jævnt lag i træets åreretning med en blød fnugfri klud eller svamp. Bordplader bør behandles på begge sider.

VEDLIGEHOLD/DAGLIG RENGØRING: Evt. pletter fjernes med en klud opvredet i varmt vand. Svære pletter fjernes med sulfo, eventuelt slibes med sandpapir. Efter slibning kan der forekomme farveforskel i træet. Dette forsvinder dog hurtigt efter ny oliebehandling og lyspåvirkning. Gentag oliebehandlingen efter behov.

ADVARSEL! Klude med olierester kan selvantænde. Klude bør enten brændes eller gennemvædes med vand og pakkes i stanniol inden bortkastelse.

Bejdsning

Vores bejdse bliver påført med pensel/svamp og håndkraft. Det giver en smuk overflade, hvor træets årer tydeligt ses under bejdsen.

Bemærk venligst at denne overflade heller ikke kan blive 100 % jævn og dækkende – hvorfor nister i farven ikke er reklamationsberettigede.

Laminat

Læs vores enkle råd til vedligeholdelse og behandling af bordplader med laminat.

Til vores laminatborde benytter vi kun højtrykslaminat, som giver en robust bordplade, der er nem at vedligeholde og modstandsdygtig overfor de fleste påvirkninger. Selvom laminaten har en god modstandsdygtighed overfor varme, bør man altid beskytte sit bord bedst muligt overfor alle former for varmepåvirkning.

DAGLIG RENGØRING: Overfladen tørres af med en ren klud opvredet i opvaskevand eller vand indeholdende et universalt rengøringsmiddel.

VED KRAFTIG TILSMUDSNING: Løstsiddende snavs tørres af. En ren klud opvredet i vand indeholdende et universalt rengøringsmiddel evt. tilført yderligere ufortyndet rengøringsmiddel benyttes til yderligere aftørring indtil, alt snavset er opløst. Tør efter med rent vand og slut af med aftørring med en tør klud. Ved særlig vanskelige pletter kan med forsigtighed anvendes organiske opløsningsmidler såsom sprit, rensebenzin og acetone, afhængig af plettens beskaffenhed. En ren klud dyppes let i det pågældende middel og pletten gnides af. Herefter rengøres som nævnt ovenfor. Vær meget forsigtig med bordkanten!

BRUG ALDRIG: Ståluld, slibende svampe, skuresæbe og lignende, da de let giver blanke pletter på de sider, der er blevet rengjort.

OBS: Ved laminatborde med bejdset kant kan der forekomme en afsmitning af bejdse i den første tid. Bordet har fået to gange lak efter bejdsningen, men der kan godt stadig sidde lidt overskydende bejdse i krydsfineren, som kan trænge igennem lakken. Den overskydende bejdse tørres af med en klud opvredet i rent vand.

Linoleum

Følg vores anvisning til, hvordan du vedligeholder dit nye møbel med linoleumsbordplade.

Overfladen skal vedligeholdes med sæbevask for at undgå udtørring (se pleje/rengøring). Linoleum har en meget stor slidstyrke og ingen statisk elektricitet samt en høj lysægthed på 6 (max. = 8). Er modstandsdygtig over for brændende aske, som tabes herpå. Nuanceforskelle kan forekomme. Lyse farver er sarte og dermed vanskeligere at rengøre og vedligeholde.

PLEJE/RENGØRING
ALMINDELIG RENGØRING: Rengøres med en fugtig klud opvredet i varmt sæbevand (1/10 dl Monel*) eller ¼ dl sæbespåner til 1 liter vand) og tørres efter med en tør klud. Pletter forsøges fjernet straks.

GRUNDIG RENGØRING: Rengøres med en våd klud opvredet i varmt sæbevand (1/4 dl Monel eller sæbespåner til 1 liter vand), eftervaskes med rent vand og tørres efter med en tør klud. Pletter, der ikke umiddelbart kan vaskes af, fjernes ved at fugte pladen med vand og påføre koncentreret Monel eller et neutralt rengøringsmiddel (PH-værdi 5-9).

ADVARSEL! Skrappe rengøringsmidler inkl. blød brun sæbe og opvaskemidler må ikke anvendes. Brug aldrig cellulosefortynder, acetone eller klor/Klorin til pletfjerning. Linoleum må ikke påføres olie eller linolie. Gummidupper og uglaseret keramik kan give ridser og pletter, der ikke kan fjernes. *). Monel kan købes i forretninger, der handler med gulvbelægningsmaterialer.

Kakler

DAGLIG PLEJE
Daglig rengøring foretages med varmt vand, eventuelt tilsat lidt sulfo.

GRUNDRENGØRING: Hvis grundigere rengøring er nødvendig, kan du påføre lidt koncentreret sulfo på pletten, hvorefter der skal tørres efter med en opvredet klud. Virker dette ikke, anbefales det at bruge et rengøringsmiddel udviklet specifikt til pågældende type snavs.

OBS: Anvend ikke rengøringsmidler indeholdende blegemiddel eller syre, hvilket over tid kan beskadige bordpladen.

Få hjælp til dit møbel hos din nærmeste forhandler